Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява близо 100 млн.лв.

...
 Министерството на регионалното развитие и благоустройството осигурява близо 100 млн.лв.
Коментари Харесай

Със 100 млн. лв. европари развиват регионалния туризъм

 Министерството на районното развиване и благоустройството обезпечава близо 100 млн.лв. за развиване на туристическите атракции в страната по Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Управляващият орган на програмата през днешния ден откри процедура по набиране на планови оферти за даване на безплатна финансова помощ по предпочитана ос 6 „ Регионален туризъм “ на програмата с общ бюджет 98,5 млн. лева.
Основната цел е основаването на цялостни туристически артикули за обекти на културното завещание от национално и международно значение. Финансиране ще получат интегрирани планове, включващи освен действия по консервация и запазване на съответния обект на културното завещание, само че и действия по неговото разпространение и развиване, които да притеглят забележителен брой туристи.

Проектите ще се реализират чрез композиция от финансиране с безплатни средства и с финансов инструмент под формата на нисколихвено кредитиране, след осъществяване на оценка на плана и бизнес проекта от страна на съответния Фонд за градско развиване, определен от „ Фонд управител на финансови принадлежности в България “ ЕАД.

Комбинираното финансиране е предопределено за планове, които нямат капацитет да генерират задоволително доходи, с цел да се финансират напълно посредством финансови принадлежности и се нуждаят от безплатно финансиране, с цел да са финансово жизнеспособни. Потенциални бенефициенти са Министерството на културата (за обекти държавна благосъстоятелност, ръководени от Министерство на културата), общини за общинска благосъстоятелност (или за държавна благосъстоятелност с предоставено право за ръководство на общините), институции на вероизповеданията и техни локални поделения, които са юридически лица (за обекти благосъстоятелност на съответните институции и техни локални поделения).

Кандидатстването за финансиране ще се реализира на правилото „ обслужване на едно гише “, при който претендентът подава пред финансовия медиатор план и бизнес проект. Мерките могат да включват обособени съставни елементи или цялостни планови решения и да бъдат съчетани с безплатна финансова помощ при потвърдени потребности, въз основата на оценка на бизнес проекта. Максималният размер на безплатна помощ по план може да доближи до 85% от общата стойност на комбинираното финансиране според от осъществения от финансовия медиатор разбор на бизнес проекта. Крайният период за кандидатстване по процедурата е до края на 2021 година

С отварянето на процедурата бюджетът на Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014-2020 година е отворен на 100 %. От началото на програмен интервал 2014-2020 Управляващ орган на Оперативна програма “Регионално развитие” е оповестил 16 процедури за даване на безплатна финансова помощ на обща стойност над 3 млрд.лв. като с тях се цели реализиране на напредък и претовареност в българските райони.

Към моментa по Оперативна програма “Регионално развитие” 2014-2020, са отворени за кандидатстване 5 процедури за даване на безплатна финансова помощ. Сред тях са „ Изпълнение на Интегрирани проекти за градско възобновяване и развиване 2014-2020 “ с общ бюджет 1,373 милиарда лева, „ Енергийна успеваемост в периферните региони – 2 “ с общ бюджет 38,2 млн. лева, „ Регионална здравна инфраструктура “, с общ бюджет 163,5 млн. лева, „ Подкрепа за деинституционализация на обществените услуги за възрастни и хора с увреждания “ с общ бюджет 41,4 млн. лева и „ Развитие на туристически атракции “ с общ бюджет 98,5 млн. лева.
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР